Kwas salicylowy

kwas salicynowyKwas salicylowy to organiczny związek chemiczny z grupy aromatycznych hydroksykwasów karboksylowych. Kwas ten zawiera jedną grupę hydroksylową i jedną grupę karboksylową przyłączone do pierścienia benzenowego.

Najistotniejszym zastosowaniem dla kwasu salicylowego jest produkcja kwasu acetylosalicylowego i kwasu p-aminosalicylowego. Samego kwasu salicylowego używa się jedynie w medycynie jako środka dezynfekującego (spirytus salicylowey) i keratolicznego (np. w lekach na trądzik).
Mieszanina kwasu mlekowego (10%) i kwasu salicylowego (90%) jest używana do „wypalania” brodawek. Nie małe znaczenie w medycynie mają też sole kwasu salicylowego tzw. salicylany.
Dawniej kwas salicylowy był też używany do konserwowania żywności, jednak ze względu na toksyczne działanie w większych stężeniach zastąpiony został obecnie przez benzoesan sodu i azotan potasu.

Kwas salicylowy z jonami żelaza tworzy fioletowo zabarwiony kompleks, co wykorzystać można jako atrament sympatyczny.