Wyciągi roślinne

roślinaJedna z pierwszych ważnych konferencji międzynarodowych, na której prezentowano wyniki badań dotyczących wojny roślin z wirusami odbyła się w USA. Dwóch amerykańskich wirusologów zauważyło, że wirusy, które zetknęły się z wyciągiem z truskawek zostają porażone i nie mogą przeniknąć przez błonę innej komórki, a tym samym dostać się do jej kodu genetycznego i rozpocząć produkcję kolejnych wirusów.

Od tej chwili w wielu laboratoriach naukowych na całym świecie zaczęto się bacznie przyglądać różnym roślinom. M.in.  naukowcy kanadyjscy zajęli się próbowaniem działania różnych wyciągów roślinnych na najpowszechniejsze wirusy chorobotwórcze. Zakłożyli oni hodowle szczepu wirusów na plastikowych talerzykach i nastrzykiwali na nie ekstrakty z: jabłek, winogron, brzoskwiń, śliwek, żurawin, truskawek i malin. Przez dobę wyciągi owocowe „zmagały się” z wirusami. Naukowcy rano zastali w na talerzykach zupełne spustoszenie – przeżyły nieliczne hodowle, pozostałe wirusy nie mogąc się dalej mnożyć po prostu wyginęły. Nie przeżyły tego doświadczenia niemal żadne poliowirusy. Uznano więc, że substancje przeciwwirusowe z różnych roślin mogą zapobiegać zakażeniom, działając bezpośrednio na wirusy, jak i na komórki gospodarza. Zachęceni tak wspaniałymi wynikami naukowcy zabrali się za badania bardziej szczegółowe. Okazało się, że znakomitą aktywność przeciwwirusową wykazuje świeży sok z jabłek.